Zangles

The voice is the muscle of the soul (Roy Hart)
In mijn zanglessen gaan we op ontdekkingstocht naar je stem. Samen onderzoeken we wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je deze verder kunt ontwikkelen. Hierbij leer je je stem bewust te gebruiken, op een natuurlijke en krachtige manier.
Je stem is een belangrijk middel om je te uiten en van je te laten horen. De klank van je stem is door jezelf gevormd en is een afspiegeling van jouw persoonlijkheid. Er liggen altijd een hoop verborgen schatten in je stem die nog te ontdekken vallen. Ik wil je niet leren zingen zoals het hoort, maar op de manier die je op het lijf geschreven is.
En ik ondersteun je in het proces van ontvouwing van je stem. Het gaat dus niet om goed of fout, mooi of lelijk. Wel om makkelijk en zonder pijn te zingen. Het belangrijkste is dat je je stem gaat zien als een authentiek deel van jezelf dat onverbrekelijk bij je hoort. Als coach ondersteun ik de muzikale processen vanuit elk genre.

masterclass 2015

Wat gaan we doen? Een uitgebreide omschrijving…
Ontspanningsoefeningen: Bewust worden van je zelf en je lichaam door fysieke en meditatieve op je adem gerichte oefeningen. De oefeningen vinden liggend, zittend of staand plaats of juist in heel veel beweging. Yoga oefeningen horen hier ook bij. Dit doen we om te leren – je hele lijf weer waar te nemen met de gemakken en ongemakken die bij je horen op dat moment – je lichaam als klankkast te gebruiken en klank op fysieke en auditieve manier waar te nemen.
Ademhalingsoefeningen: Dit houdt in:
– Herkennen van de spieren die je nodig hebt bij het ademhalen en leren deze bewust te gebruiken;
– Onderzoek naar de functie van het middenrif en de omliggende spieren;
– Een evenwicht vinden tussen adem controle en adem ontspanning.
Stemoefeningen : Verkennen van de functie van het strottenhoofd: je stemplooien en de beweging van je strottenhoofd zijn verantwoordelijk voor de toonkwaliteit en de toon hoogte. Omdat je in verschillende toonhoogtes spreekt, omdat je lacht, huilt, fluistert of schreeuwt gebruik je alle stemfuncties al die je bij het zingen nodig hebt. In de les observeer je deze en leer je de verschillende stemkwaliteiten te controleren en vervolgens bewust te gebruiken voor het zingen. Je verkent de ruimte boven je stembanden waar volume, klank en eigenheid van je stem worden gevormd. Je leert door oefeningen met kaak, lippen, huig en tong bewust te kiezen hoe je wilt klinken. Hierbij maak ik vooral gebruik van de methode van het Estill Voice Training System (EVTS) en Complete Vocal technique (CVT). Maar voor sommigen is het creëren van eigen beelden of theatraliteit een makkelijker formule om de stem te vormen.
Liederen: Instuderen van een bepaald stuk dat we samen uitkiezen of dat je (bij voorkeur) zelf aandraagt. Hierbij proberen we vooral jouw eigen stijl te vinden. Ik kan liederen op de piano begeleiden wanneer hiervan bladmuziek met akkoorden aanwezig is. Werken aan interpretatie en het verhaal achter het lied is bijzonder spannend. Leren loslaten van wat je iemand hebt horen zingen en juist je eigen ideeën in kunnen brengen vereist creativiteit en openheid voor je eigen vermogen. Hiervoor moeten we soms weer helemaal naar het begin van een lied. Melodie, gewenste klank, ritme, betekenis van woorden of de momentele stemming kunnen een basis vormen om je vleugels te spreiden in je eigen lied. Ook het genre, de  muziekstijl, die je wilt ontdekken of verdiepen kan een nieuwe kant van jou belichten. Wat heb je nodig om klassiek te zingen, wat om jazz, pop, folklore  of musical te vertolken?

zangles 500x333
Ritmische oefeningen: Gevoel voor ritme ontwikkelen door bewegen, klappen en puls. Improviseren op basis van ritme. Net als bij het zingen hebben we ook in ons ritmegevoel vaak een blokkade opgebouwd en vertrouwen niet meer erop dat we het ritme al in ons hebben. In onze hartslag, adem en andere ritmische pulsaties van het lichaam. Door het vaak te doen pakken we de draad weer op. Wat is b.v. het verschil tussen rechte noten en swing feeling.
Experimenteren: Niets hoeft, alles kan. Andere kanten van je stem leren kennen, door te improviseren met klanken, kreten, gedichten, (eigen) teksten en melodieën. Ontdekken hoe je met je stem allerlei rollen en emoties kunt vertolken, door een zin op verschillende manieren te zingen of uit te spreken. Ook op deze manier kom je dichter bij een eigen interpretatie van jou lied. Ook fysiek aan de slag gaan bij het zingen is een belangrijk invalshoek. Hoe de les er precies uitziet is bij iedereen verschillend. Aan de hand van wat je kunt en wat je wilt bereiken, bepalen we waar we aan gaan werken. Jouw verhaal staat centraal.