Actueel

Zangcursus Liederen van de zwarte Zee

In deze zangcursus van 10 keer voor een kleine groep zangers maken we kennis met de prachtige muziekculturen rondom de zwarte zee.
Liederen uit Oekraïne, Rusland, Georgië, Turkije, Bulgarije , Roemenië, de Roma en andere minderheidsculturen komen aan bod. Zeer verschillende zangtradities geven blijk van een grote culturele en muzikale rijkdom en diverse invloedsferen.

Bijna elke avond komt een land en “zijn” lied aan bod. Het is snuffelen en proeven aan talen, de bijhorende stemklank, melodieën en hun vormen van expressie. De liederen zijn kort gehouden en maximaal driestemmig gezet, zodat deze binnen twee uur ingestudeerd kunnen worden.
Een fysieke warm up en een passende zang technische en muzikale voorbereiding beslaan zeker een half uur van de avond. Maar het plezier aan zingen, zowel alleen als samen, naar elkaar luisteren en met elkaar leren is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van de groepsles.

Bekendheid met meerstemmige zang wordt gezien de groepsgrootte op prijs gesteld. Deze is minimaal vier en maximaal zes hetgeen ruimte geeft voor elke stem om zich te ontplooien. Neem contact op voor vragen of aanmelding.

Locatie: Amsterdam Zuid

start: 29-02-2024, bijna elke donderdag van 15.00 tot 17.00u

Nieuw in mijn aanbod zijn verbonden ademsessies.

Na een jarenlange zoektocht naar verdieping op de vlakte van holistisch stem- en ademwerk vond ik de opleiding “Adem en Stem” van Stephen Monné om meer te ervaren over het aardverschuivende en helende vermogen van de adem. De opleiding voor ademcoach heb ik inmiddels afgerond.

Veel mensen die in mijn zanglespraktijk komen willen beter leren zingen maar worstelen ook met hun ademhaling. D.m.v de zangles  willen ze -soms onbewust- ook hun ademhaling ruimte te geven.

En zingen doet al veel met je adem, want door de verlenging van je uitademing bij het tonen stap je uit het patroon van  te snel en te hoog ademen. Vanuit je buik te ademen bij het zingen is een van de grote thema’s in zangles. Daarbij wordt tevens ook je  parasympatische ( rust en herstel) zenuwstelsel geactiveerd, net als dit bij meditatie en yoga gebeurd: de adem vertragen brengt een rustigere hartslag en vredige, blije gevoelens.

Toch besef ik dat er soms dusdanige spanningen in het lijf zitten dat zingen en ontspannen ademen moeilijk blijft. Spanningen die een lage buikademhaling hardnekkig voorkomen. En ja, ik heb daar ook zo hier en daar last van. Stress en vermoeidheid of oud onverwerkt zeer staan in de weg.

Het laat zien hoe het collectief van de mensheid-wij dus- onder druk en stress gevoelsmatig op de rem gaat om vol te houden, en dit beperkt een ruime ademhaling. Wij herkennen dit allemaal, het is menseigen om hoog en vlak in te ademen als emoties op de loer liggen die op het moment waar ze zich voordoen ongeoorloofd/ongewild of onhandig zijn.

In de verbonden ademhaling ga je in het proces om dieper te ademen en dieper te durven voelen. Je speurt via de ademhaling oude pijnplekken op en ontlaad deze door erdoorheen te ademen, te tonen, te kreten of te huilen. Je stem is een waardevolle partner voor deze ontlading en zal ongekende ruimtes in je lichaam openen. Durven voelen en ontladen van oude pijn is de kern van verbonden ademen. Het lichaam ontspant nadat de pijn eindelijk gevoelt mocht worden en men voelt zich vaak opgelucht, licht en vrij na een ademsessie.

In alles zangstijlen thuis:

Roma en Sintizang”

Ook in het najaar van 2023: workshops voor kleine groepen.

De opzet van de workshops die ik geef in het kader van” In alle stijlen thuis”:
De workshops zijn maar drie uur lang en voor iedereen, die iets nieuws wil leren over zijn/haar stem. Uitgebreide info onder workshop en cursussen.

Thema Roma en Sintizang: zaterdag 7 oktober , van 14.00-17.00u:

Thema Basis cursus techniek: data volgen binnenkort

Kosten:
€ 60,00
Locatie:
Haarlemmermeerstraat 82 (Studio H), Amsterdam Zuid
(Hoofddorppleinbuurt)

Aanmelden: ulrike.siems@kpnmail.nl

Voor de zekerheid: Iedereen kan het leren. Je hebt misschien affiniteit met een bepaald genre en zangstijl, wat je de comfortzone van je stem kunt noemen, maar je stem heeft ongekend veel meer mogelijkheden. Je kunt ook schreeuwen, huilen, jengelen of fluisteren en dat levert een keur aan verschillende klanken op. Zo maakt elke zangstijl gebruik van een receptuur, noem het “zangingrediënten” die een gevoel, sfeer, kleur of klank teweeg brengt.
Daarnaast komen timing, ritmiek, versieringen en soorten toonladders en harmonie voorbij naast de stijl van het arrangement. Het wordt snuffelen, uitproberen, variëren en heel veel nieuws ontdekken over jou en je stem. Maar ook eigen vragen en behoeften staan centraal.