Biografie

Ik ben Ulrike Siems, geboren en getogen in Berlijn. De eerste levensjaren bracht ik in Argentinië door en als tiener ben ik een jaar in de VS op school gegaan. Ik speelde toneel en begon op het podium te zingen en met een band liedjes te schrijven. Vanaf 1991 volgde ik aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de jazz-zang opleiding, met nadruk op improvisatie. Daarnaast ben ik me meer op folk en etnische muziek gaan richten.

Ik was 14 jaar lid en mede-artistiek leider van de Duitse a capella groep “Aquabella” (a capella wereldmuziek). Daarnaast werkte ik als zangeres bij diverse ensembles waaronder “Tzielk” (folk- en oude muziek uit Nederland en Duitsland) en “Soluna” (zigeuner- en Balkanmuziek) . Sinds de geboorte van mijn dochter heb ik mijn activiteiten meer rond het huis gebracht. Ik concentreer me vooral op het geven van zangles. Ik heb me door de jaren heen in allerlei methodes getraind, waaronder Estill Voice training, CVT en de Lichtenberg methode.

Ik geef naast zangles ook zangcursussen en workshops op het gebied van stemtechniek, wereldmuziek en Roy Hart gerelateerd stemwerk.

Omdat ik me ernstige zorgen maak over de staat van de aarde organiseer ik regelmatig meerstemmige zangacties tijdens milieu- en klimaatprotesten.

In 2019 heb ik de post-HBO studie voor muziekeducatie afgerond om muziek en zang in het basisonderwijs te kunnen promoten. Het is een hartenwens van mij om alle kinderen zo vroeg mogelijk in contact te brengen met muziek met de daarin besloten creativiteit. Ik geef op dit moment muziekles aan drie basisscholen.

In 2023 voltooide  ik de opleiding tot adem coach en hoop mijn zangleerlingen en ook andere mensen die meer willen leren over ademwerk ten dienst te kunnen zijn.