Biografie

Ik ben Ulrike Siems, geboren en getogen in Berlijn. De eerste levensjaren bracht ik in Argentinië door en als tiener ben ik een jaar in de VS op school gegaan. Ik speelde toneel en begon op het podium te zingen en met een band liedjes te schrijven. Vanaf 1991 volgde ik aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam de jazz-zang opleiding, met nadruk op improvisatie. Daarnaast ben ik me meer op folk en etnische muziek gaan richten.

Naast mijn werk als zangeres bij diverse ensembles waaronder “Tzielk” (folk- en oude muziek uit Nederland en Duitsland) en “Soluna” (zigeuner- en balkanmuziek) was ik 14 jaar lid en mede-artistiek leider van de Duitse a capella groep “Aquabella” (a capella wereldmuziek). Mede door de geboorte van mijn dochter wilde ik mijn activiteiten meer rond het huis brengen en besloot me vooral op het geven van zangles te concentreren. Ik heb me daarvoor door de jaren in allerlei methodes verdiept, waaronder Estill Voice training, CVT en Lichtenberg.

Ik  geef zangcursussen  en workshops op het gebied van stemtechniek, wereldmuziek  en Roy Hart gerelateerd stemwerk. Omdat ik me zorgen maak over  de staat van de aarde  organiseer ik regelmatig  meerstemmige zangacties tijdens milieu- en klimaatprotesten.

2018 heb ik de post HBO studie muziek educatie afgerond om muziek en zingen in het reguliere onderwijs te mogen verspreiden. Het is een hartewens van mij om alle kinderen zo vroeg mogelijk in contact te brengen met muziek en de daarin mogelijke creativiteit. Ik geef op dit moment muziekles aan twee basisscholen.